Verspreiding Corona / COVID-19 in Nederland vergeleken met onze buurlanden

Deze spreadsheet is in elkaar gezet omdat ik graag bij wil houden hoe 'goed' of 'slecht' Nederland het doet in vergelijking tot buurlanden.

Onderstaande grafiek trekt een vergelijk tussen Nederland en een aantal nabije landen. Het aantal positief getesten is hier uitgezet tegen het voortschrijden van de tijd.

Maar Duitsland is bijvoorbeeld een groter land dan Nederland, dus een eerlijk vergelijk is het niet. Beter is het om een genormaliseerd aantal te gebruiken, zoals het aantal positief getesten per 1 miljoen inwoners. Dat levert de volgende, beter gebalanceerde grafiek op:

Je zou uit bovenstaande grafiek de conclusie kunnen trekken dat de infectiegraad in Duitsland het laagst ligt, en in Frankrijk het hoogst.

Nu is van epidemieën bekend dat ze niet lineair groeien, maar exponentieel. Een 'normaal' groeiende epidemie zal daardoor een steeds steiler hellende curve laten zien, maar een epidemie die aan het afnemen is kan nog steeds een steeds steiler hellende curve laten zien. Beter is het daarom om een logaritmische schaal te gebruiken:


De bovenstaande grafiek ziet er weliswaar wat vreemd uit, maar levert wel meer informatie. Een rechte (diagonale) lijn betekent hier dat het virus zich 'normaal' uitbreidt: niet extra snel, en het wordt ook niet extra afgeremd. Een afwijking van die rechte lijn naar beneden toe betekent dat het virus afremt. Te zien in bovenstaande grafiek is dat we nog niet in dat stadium zitten, het virus verspreidt zich (helaas) 'normaal'. Merk op dat de lijnen van alle landen ongeveer even steil zijn, dus de groei van het virus is ongeveer hetzelfde, ondanks de deels verschillende manieren van aanpak (b.v. het sluiten van scholen).

Zoals bekend stak het virus in Italië eerder en agressiever de kop op dan in andere Europese landen. De volgende grafiek voegt Italië toe:


Merk op dat Italie een vrijwel rechte lijn laat zien, het virus volgt keurig het verwachte gedrag. Merk verder op dat gedurende de laatste week de steilheid van de lijnen van de andere landen ongeveer overeenkomt met die van Italie. Dat wil zeggen dat het virus bij ons net zo hard groeit als in Italie. Verder ligt de lijn van Italie een stuk hoger dan de andere lijnen. Dit wordt veroorzaakt doordat het virus in Italie eerder voet aan de grond heeft gezet dan bij ons, Italie ligt wat dat betreft voor op schema. Op grond van deze grafiek zou je kunnen concluderen dat Italie ongeveer 11 dagen op ons voorloopt.

Tot slot een vergelijk tussen 2 Nederlandse regio's: Noord-Brabant en Zuid-Holland.

De curves benaderen een lijn, en de lijnen hebben zo'n beetje dezelfde steilheid. Enkel de hoogte van de lijnen verschillen. Daaruit kun je beredeneren dat de besmettingsgroei tussen de 2 provincies nauwelijks verschilt. Verder kun je grofweg zeggen dat Zuid-Holland 4 dagen achterloopt op Noord-Brabant.

Meer achtergrond alhier:

Exponentiële functies, logaritmes en virussen: https://www.youtube.com/watch?v=Kas0tIxDvrg

De Google sheet die ten grondslag ligt aan dit artikel is hier te vinden:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/10PKqUVYvsrlaJ0cxOmmoh0yVTnuK51YQgwkYZ6VybEE/edit?usp=sharing

https://ourworldindata.org/coronavirus

Wereldwijde map: https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Map voor Nederland: https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/cfc2084c995c40e7ae72254029bf6251

Reacties

  1. Als we 11 dagen achter liggen op Italië, dan zijn de ziekenhuizen hier ook overbelast over een dag of 9.
    Maar misschien dat het wat minder snel gaat omdat er hier wat eerder bijeenkomsten worden afgezegd.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Handige sites voor vrijwilligers van het repair cafe

Mazda 6 overhead console removal